Yorick van Deutekom

Yorick van Deutekom

Jaar:2014

Juryrapport

 

Yorick (24-07-1998) is een bowler in hart en nieren. Bijna dagelijks is hij te vinden in "Noordzee Bowling" om te trainen en zijn techniek te verbeteren. Hij is op zijn 9e begonnen en heeft vanaf zijn 11e zeer regelmatig zijn visitekaartje afgegeven op vele wedstrijden. Hij werd in zijn eerste seizoen direct bowler van het jaar en kampioen op de dag waar alle verenigingskampioenen uit het hele land het tegen elkaar opnemen.

 

Op 12-jarige leeftijd is hij voor de eerste maal drievoudig Nederlands Kampioen en Kampioen op de Dag der Kampioenen geworden. Ook in de jaren daarna heeft hij diverse Nederlandse kampioenschappen behaald. Yorick is op 14-jarige leeftijd voor het eerst mee gaan doen aan seniorentoernooien. Hij bleek zich, ondanks zijn jonge leeftijd, goed staande te houden tussen de oudere garde.

 

Om Yorick binnen de vereniging de gelegenheid te geven zijn talent verder te ontwikkelen draait hij dit seizoen mee met de seniorenleague in "Noordzee Bowling". Op zoek naar verdere uitdagingen is hij vanaf augustus 2013 fanatiek mee gaan doen aan diverse seniorentoernooien.
Daar is zijn talent niet onopgemerkt gebleven. Vanaf december 2013 draait hij als een van de drie jongste bowlers mee met de Nationale (vijfmans en trio) League. Dit is de Ere-divisie en Hoofdklasse van de bowlingcompetitie.

In een van de eerste wedstrijden van dit seizoen heeft Yorick een door de Bowlingfederatie erkend bijzonder sportresultaat behaald met een officiële game van 297.
In februari 2014 is hij Nederlands kampioen bij de aspiranten geworden.

Daarna heeft hij als training in begin maart meegedaan het het NK senioren A-klasse. Dit is de allerhoogste klasse bij de senioren. Hij was met zijn 15 jaar de jongste deelnemer. Bij de singles eindigde hij als 30e van de 61 deelnemers, een zeer knappe prestatie.

Ook dit seizoen is Yorick wederom drievoudig Nederlands Kampioen geworden, ditmaal in de hogere leeftijdsklasse.
Inmiddels is Yorick door de Nederlandse Bowlingfederatie opgenomen in de selectie voor de EK jeugd in Denemarken, waardoor hij op 11 april in Odense aan dit EK heeft kunnen deelnemen. Het team met Yorick behaalde een prachtige bronzen medaille.

Yorick zit in het examenjaar van het VMBO-kader richting Bouw met specialisatie fijn hout/meubelmaken. Hij gaat hiervoor naar het Regiuscollege in Schagen.

 

Naast zijn schoolopleiding wil hij zijn bowlen op een nog hoger niveau krijgen. Als hij de mogelijkheid krijgt wil hij graag naar Amerika om daar verder te groeien.

 

Naast zijn gedrevenheid om te presteren heeft Yorick tijdens de wedstrijden oog voor zijn medespelers. Hij probeert ze te stimuleren en te motiveren als het even niet gaat. Ook beginnende bowlers kunnen bij hem terecht met hun verhaal en vragen.

 

Bowlen is geen goedkope sport. Gelukkig biedt "Noordzee Bowling" hem alle trainingsfaciliteiten. Daarnaast werkt hij vanaf zijn 13e om geld te verdienen om eigen bowlingballen te kopen. Hij weet dat topsport offers vraagt, maar dit is voor hem geen enkel probleem. Yorick wil  de prijs gebruiken om training van

een professional te krijgen, bijvoorbeeld tijdens een bowlingkamp in Amerika

 

KRISTALHELDERPRIJS

De prijs is op 20 juni tijdens het Sportgala in de stadshal 

van Schouwburg "De Kampanje" uitgereikt. Burgemeester Koen Schuiling 

overhandigde de cheque van € 1.750 aan een trotse Yorick.

 

Yorick heeft de prijs gebruikt voor het volgen van extra trainingen en wedestrijden.

 

Naast de Kristalhelder Jong Talent Prijs 2014 ontving Yorick tijdens het Sportgala ook de zilveren sportpenning van de Gemeente Den Helder.

 

 

Op 4 april 2015 heeft Yorick deelgenomen aan het European Youth Championship in Leipzig. Hij presteerde daar boven verwachting. Zijn resultaten waren:

* 8e plaats dubbels

* 7e plaats teamevent

* 13e plaats all events

 

Zijn grootste prestatie behaalde hij bij de singles. Na een bloedstolende halve en hele finale werd hij Europees Kampioen!!