Alex Wegman

Alex Wegman

Jaar:2010

 

JURYRAPPORT 

 

De 17-jarige Alex (11-11-1992) speelt vanaf zijn zesde jaar klassiek gitaar en is later ook keyboard, orgel en drums gaan spelen, daarnaast zingt hij.

  

In 2008 is bij Alex in zijn linker bovenarm botkanker geconstateerd. Na vele onderzoeken bleek dat de arm in zijn geheel geamputeerd diende te worden. Dit heeft plaats gevonden in oktober 2008. Het was een keuze tussen zijn arm of zijn leven.

  

Op dat moment stonden 6 gitaren op zijn kamer en was hij een verdienstelijk muzikant met als grote uitdaging de opleiding aan het Conservatorium te gaan volgen.

 

Voor zijn operatie had hij op You Tube gezien dat de drummer van de popgroep "Def Leppard" ook één arm heeft en toch uitmuntend kon drummen. Vanaf dat moment is hij blijven geloven dat hij dit ook eens zou kunnen doen. Tegelijkertijd ontdekte hij dat je basgitaar met één arm kunt spelen.

  

Het resultaat is dat er een elektrisch drumstel op zijn kamer staat, waarop hij zichzelf met één arm heeft leren spelen en daarnaast speelt hij nu ook verdienstelijk basgitaar.

  

In februari 2009 heeft Alex zijn laatste chemokuur ondergaan. Van de diverse kuren is hij doodziek geweest en hebben zich allerlei complicaties voorgedaan. Maar zijn humor en de muziek heeft hem er steeds weer boven op geholpen.

 

Na een jaar bruist hij van levensvreugd met zijn motto: "Opgeven is geen Optie".

 

Met zijn filmpjes van drumcovers op zijn eigen gemaakte website www.onearmed.nl) stimuleert hij ook andere lotgenoten om positief te blijven en niet te kijken naar wat je allemaal niet meer kan doen, maar hoe je net als hij, op een andere manier invulling kan geven aan de hobby die muziek heet.

  

Met het toekennen van de prijs voor het Jong Talent 2010 wil het bestuur van de Stichting Kristalhelder Alex belonen voor zijn strijd en doorzettingsvermogen. Tegelijkertijd is hij een prachtig voorbeeld voor vele jeugdigen die met tegenslagen geconfronteerd worden.

  

Het bestuur hoopt dat deze uitverkiezing voor Alex wederom een stimulans is om door te gaan met datgene wat bijna van hem is afgenomen. 

  

 

KRISTALHELDERPIJRS

 De prijs is door de Burgemeester van Den Helder, de heer K.F. Schuiling, uitgereikt in Schouwburg "De Kampanje" tijdens de gala-avond van Den Helder Maritiem op 30 oktober 2010.

 

 

De directie van Swarovski Benelux was zo onder de indruk van de prestaties en het doorzettingsvermogen van Alex dat hij een schitterend Swarovski Horloge ontving.

 

Na de prijsuitreiking gaf Alex een spetterende show voor het zeer enthousiaste publiek in de volle schouwburgzaal.

 

 

 

 

Alex heeft dankzij de prijs zijn instrumentarium kunnen uitbreiden.